Nejprve si připravíme rybí bujon. Zeleninu očistíme. Ryby nakrájíme naporcujeme na větší kusy.
Do hrnce vlijeme 2 litry vody. Přidáme 2 větší cibule, 2 řapíky celeru, 1 pórek a ryby. Pokud máme, můžeme přidat i rybí odpad. Vše dáme vařit na mírný oheň. Rybí vývar vaříme asi 2 hodiny na mírném ohni.
Zatím si stranou uvaříme slávky. Když se otevřou, scedíme je, vyloupneme maso ze škeble a dáme ho stranou. Baby karotku příčně rozpůlíme, celer, petržel a pórek nakrájíme na větší kousky. Připravenou zeleninu osmahneme na plátku másla. Osolíme ji, opepříme a dáme stranou.
Z uvařeného vývaru vyjmeme ryby a maso obereme. Vývar scedíme přes pláténko. Zeleninu z vývaru vyhodíme.
Do bujonu vlijeme víno, přidáme rybu, slávky a osmahnutou zeleninu. Vše společně povaříme asi 20 minut na mírném ohni. Do Waterzooi přilijeme smetanu, ochutíme šťávou z citronu a podle chuti osolíme a opepříme. Opět lehce povaříme. Nakonec přidáme plátek másla a necháme prohřát.
Na dno talířů dáme vždy krajíček tmavého chleba. Přelijeme jej rybím vývarem a Waterzooi ozdobíme citronovou kůrou a petrželkou. Místo chleba lze použít vařené brambory. Waterzooi ihned podáváme.