Středně velké brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a zkusíme vidličkou, aby nebyly rozvařené. Mezitím uvaříme zeleninu. Mrkev nastrouháme na hrubo a přiměřené množství celeru také nastrouháme na hrubo. Dáme do hrnce a mírně zalijeme vodou, vaříme do poloměkka a přidáme polévkovou lžíci octa, chvíli dovaříme, scedíme a necháme vychladnout.
Do mísy si mezitím nakrájíme dvě cibule na jemno. Jedna cibule může být lahůdková červená. Pět okurek nakrájíme na jemné kostičky, přidáme hrášek ve slaném nálevu (180 g - bez nálevu). Nyní budeme do směsi lisovat přes čtvercové kruhátko brambory na pravidelné kostičky.
Brambory mírně osolíme, opatrně promícháme a přidáváme zeleninu. Nyní přijde poslední složka - majonéza. Opatrně vmícháme majonézu, abychom nerozmačkali brambory. Přidáme půl balení i více podle chuti.
Bramborový salát podle babičky vložíme do mísy a můžeme ozdobit do hvězdice nakrájenou sladkokyselou okurkou, nebo na čtvrtky nakrájeným vejcem na tvrdo. Představivosti a chuti se meze nekladou.