Brambory uvařené ve slupce večer předem oloupeme a nakrájíme na krátké hranolky nebo kostičky. Přidáme doměkka uvařenou kořenovou zeleninu (menší celer, petržel, mrkev), kterou jsme nakrájeli na kostičky. Jarní cibulku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Sterilovanou okurku a bílou papriku nakrájíme také na kostičky, přidáme sterilovaný hrášek a sterilovanou kukuřici.
Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. Nejlépe se hodí šťavnatá sladkokyselá jablka - vhodný druh je delicious. Kapari nasekáme nadrobno. Vlašský bezmasý salám nakrájíme na nudličky. Vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme na kostičky. Všechny ingredience smícháme ve velké míse.
V menší misce připravíme kořeněnou majonézu. Smícháme majonézu (nebo sojanézu či tofunézu), bílý smetanový jogurt a zakysanou smetanu. Přidáme 1 lžíci plnotučné hořčice, sladkého kečupu (lze i pikantní), sojové omáčky, worchesterové omáčky a šťávy z citronu nebo limetky. Dále přidáme cukr moučka, sůl, mletý zázvor, mletý bílý pepř a nasekanou čerstvou nebo sušenou bazalku.
Přimícháme část majonézy k zeleninové směsi a zbytek přidáme po ochutnání podle chuti. Bramborový salát před podáváním necháme alespoň 1 - 2 hodiny odležet v chladničce.
Místo jednotlivé zeleniny můžeme použít 1 skleničku sterilované zeleniny (salátová směs - mrkev, celer, petržel) nebo asi po 10 dkg na kostičky nakrájené čerstvé zeleniny blanšírované v sladkokyselém nálevu. Fantazii a ingrediencím se meze nekladou - vše podle vlastní chuti.
Bramborový salát s kořeněnou majonézou podáváme jakou velmi delikátní přílohu ke slavnostnímu hlavnímu chodu. Můžeme podávat například spolu s
vegerybou.