Očištěné žlázy rozřízneme na poloviny a ty ještě překrájíme na širší půlměsíčky. Špek nakrájíme na větší kostičky, cibulku oddělíme od zelené natě, kterou nakrájíme nadrobno a odložíme stranou. Bílé části cibulky nakrájíme na půlměsíčky a dáme společně se špekem do rozehřátého kastrolu, nebo větší hlubší pánve na 4 minuty orestovat. Papriku zbavenou jádýrek překrojíme na polovinu a ještě na tenší proužky. Žlázy společně s paprikou vložíme na zezlátlou slaninu s cibulkou, zasypeme kmínem, mírně opepříme a pod pokličkou dusíme bez podlití (žlázy pustí dostatečné množství tekutiny) na mírném plameni 15minut.
Mezitím si nakrojíme do kříže rajče, spaříme jej vařící vodou, sloupneme slupku a rajče nakrájíme na drobné kostičky. V kastrůlku si ve vařící vodě rozpustíme dle návodu 1-2 kostky na šťávu (záleží, kolik výsledného množství šťávy budeme v závěru chtít).
Po 15 minutách dušení ke žlázám přidáme rajče, odložené nakrájené nati cibulky, přichystanou šťávu a česnek. Vše promícháme a pod poklicí ještě 8 minut provaříme.
Býčí žlázy v zelenině dochutíme a ozdobíme zelenými bylinkami a můžeme podávat například s rýží, hodí se i těstoviny, nebo jen pečivo.