Recept na zcela rychlý hlavní chod ze samé zeleniny a bylinek. Zdraví na talíři.
2-3 stroužky | česnek |
1 lžička | sůl |
1 lžíce | máslo |
1 ks | cuketa |
2 ks | rajče |
3-4 ks | mrkev |
1 lžička | libeček |
2-3 ks | jarní cibulka |
1 lžička | mletá sladká paprika |
1-2 špetky | celý kmín |
1-2 špetky | čerstvě mletý barevný pepř |
400 g | půlená loupaná červená čočka |
podle chuti | |
---|---|
tymián |
Půlenou červenou čočku propláchneme. Cibulku i s natí nakrájíme na kolečka. Omytou cuketu na kousky, stejně tak rajčata. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na menší kolečka. V hrnci rozehřejeme olej nebo máslo a nejprve orestujeme cibulku. Poté přidáme cuketu, mrkev a opět pár minut za občasného promíchání orestujeme. Nakonec přidáme česnek, který necháme lehce rozvonět, poté rajčata a na závěr čočku. Osolíme, opepříme, trošku okmínujeme a přidáme lžičku libečku, mleté sladké papriky a tymiánu. Červenou čočku se zeleninou podlijeme lehce nad obsah vodou a na mírném plameni dusíme 8 - 10 minut za občasného promíchání, čočka je rychle hotová a ostatní zelenina by měla zůstat na skus. V závěru můžeme podle libosti dochutit. Červenou čočku s rajčaty, cuketou a mrkví podáváme jako vegetariánský hlavní chod, který zaručeně zachutná i masožravcům.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Vaříme s červenou čočkou: Vděčná luštěnina do polévek, karbanátků i salátů
Z červené čočky můžete uvařit polévku i kaši jako hlavní chod. Spolu s rozmixovanými jáhly z ní lze připravit zdravou pomazánku. Dobrá je i s těstovinami, s pohankou nebo jako zahušťovadlo do gulášů. Lze ji použít i jako přílohu k masu či vejci. Pokud rádi experimentujete, určitě ji častěji zařaďte do svého jídelníčku. Přinášíme vám pár tipů, co dobrého si z červené čočky uvařit.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena