Na začátek si připravíme hovězí vývar. Otevřeme konzervu s červenými fazolemi, omyjeme je ve vodě a dáme do misky. Papriku omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Kapii nakrájíme také na malé kousky. Cibuli, česnek a chilli papričku nakrájíme nadrobno.
Nakrájené kapie dáme do hrnce ohřát na olej, poté do oleje přidáme cibuli a česnek. Dále přidáme mleté vepřové maso a smažíme, dokud se nerozpadne na drobné kousky. Poté přidáváme červené fazole s paprikou.
Dále přilijeme hovězí vývar a přidáme malý kus pikantní směsi (mäspoma). Směs osolíme a opepříme, přidáváme kayenský pepř a chilli papričky. Vše mícháme a dusíme, dokud červené fazole nezměknou. Podle chuti můžeme přidat i kukuřici.
Připravíme si vodu s moukou nebo solamylem a smícháme. Směs postupně přidáváme do chili con carne Chihuahua a vše necháme dusit, dokud nevydusíme do požadované konzistence, případně zahustíme moukou.
Ve druhém hrnci si připravíme pšeniční bulgur nebo rýži, zalijeme vodou, přidáme sůl a vaříme asi 15 minut.
Chili con carne Chihuahua podáváme s pšeničným bulgurem nebo rýží.