Tento rychlý salát ocení jak vegetariáni, tak i ostatní, které omrzelo jíst každý den maso. Luštěniny by měly být ve vašem jídelníčku zařazeny každý týden, protože obsahují hodně bílkovin a vlákniny.
1-2 lžičky | med |
100 ml | olivový olej |
2 lžíce | ocet vinný |
1 ks | červená cibule |
1 hrst | pšeničný bulgur |
1 ks | uzený tempeh |
2 hrstě | čočka šošovica ve slaném nálevu v konzervě |
2 hrstě | červené fazole v konzervě |
2 hrstě | kukuřice v konzervě |
1 balení | mix salátů |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý černý pepř |
Nejprve si uvaříme bulgur podle návodu na obalu. Mezitím si nakrájíme červenou cibuli (nahrubo či najemno podle chuti). Až se bulgur uvaří, scedíme a smícháme ve větší míse s nakrájenou cibulí, čočkou z konzervy (nutno vylít z konzervy vodu) a s červenými fazolemi a kukuřicí z konzervy (stejně tak u obou vylít vodu). Přidáme mix salátů, opět dle chuti. V menší misce si připravíme zálivku. 2 lžíce vinného octa nalijeme do misky, osolíme a opepříme (raději méně, můžeme ještě dochutit, až bude hotová). Přidáme 1-2 lžičky medu, mícháme metličkou. Pomaličku naléváme 100 ml olivového oleje a přitom mícháme metličkou. Ochutnáme, popřípadě přidáme sůl nebo pepř. Zálivka by měla být lehce nakyslá a zároveň nasládlá, lehce hustá. Další krok je nalít zálivku do salátu a zamíchat. Vezmeme uzený tempeh a ohřejeme na páře, nakrájíme na plátky a položíme na připravený salát. Tip: Množství všech ingrediencí až na vinný ocet a olivový olej je zcela podle vaši chuti, můžete dát více nebo méně než udávám v receptu. Tohle množství vám vyjde na dvě menší porce.
Vaříme s červenou čočkou: Vděčná luštěnina do polévek, karbanátků i salátů
Z červené čočky můžete uvařit polévku i kaši jako hlavní chod. Spolu s rozmixovanými jáhly z ní lze připravit zdravou pomazánku. Dobrá je i s těstovinami, s pohankou nebo jako zahušťovadlo do gulášů. Lze ji použít i jako přílohu k masu či vejci. Pokud rádi experimentujete, určitě ji častěji zařaďte do svého jídelníčku. Přinášíme vám pár tipů, co dobrého si z červené čočky uvařit.
autor Klára Kočí
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena