Recept na českou zdravou klasiku za pár korun, která nesmí na žádném stole chybět zejména na Nový rok. Pokud nechcete příliš experimentovat a rádi vsadíte na klasiku, naučte se čočku na kyselo podle tohoto klasického receptu. K tomu sázené vejce, párek a kyselá okurka, zaručeně si pochutnáte!
1-2 ks | cibule | |
500 g | čočka | |
3 lžíce | hladká mouka | |
50 g | tuk na smažení | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
ocet | ||
mletý černý pepř |
1. Čočku přebereme a propereme studenou vodou. Poté ji namočíme alespoň na hodinu do studené vody.
2. V této vodě poté čočku uvaříme doměkka. Dáváme pozor, abychom čočku nerozvařili, čočka by měla být na skus, nikoliv na kaši. Po dovaření v případě potřeby slijeme přebytečnou vodu. Nyní oloupeme a nakrájíme cibulku a osmažíme ji na tuku dozlatova. Vše zaprášíme moukou a zalijeme trochou vody scezené z čočky.
3. Do směsi přidáme též podle chuti ocet. Vše povaříme a poté vmícháme do uvařené čočky. Čočku na kyselo ještě můžeme dochutit solí, případně pepřem.
4. Podle potřeby ji ještě krátce povaříme.
5. Čočku na kyselo můžeme ihned po přípravě podávat. Je výborná na oběd i večeři.
!TIP k dochucení
V tomto receptu používáme k dochucení jen sůl, pepř a ocet. Čočka získá na chuti i vařením spolu s bobkovým listem, přidáním prolisovaného česneku a rozemnuté majoránky. Pokud se nebojíme experimentovat, přidáme i trošku nastrouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu.
!TIP k servírování
Čočku na kyselo podáváme klasicky s uvařeným či opečeným párkem, volským okem (případně vejcem natvrdo), kyselou okurkou nebo zelným salátem. Skvělou alternativou může být i nakládaná zelenina. v octovém nálevu či solném nálevu.
Foto: Shutterstock.com
Jak uvařit vejce, aby neprasklo, dalo se dobře oloupat a mělo dokonalý žloutek
Šéfkuchař Václav Frič z restaurace Na Pekárně v Čakovičkách vaří vajíčka tak, že mu neprasknout a uvaří se takzvaně "na švestkovo". Navíc vám prozradí malý trik, aby šla vajíčka dobře oloupat. Zapomeňte na sůl nebo ocet.
Videorecept: Salát z černé čočky podle Anny
Tak tohle je vážně pecka! Salát z černé čočky Beluga je naprosto dokonalý! Kombinace sladkého kokosového mléka, pikantnosti zázvoru a kyselosti citronu vás naprosto dostane!
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Autor:Sarkak
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena