Velkou cuketu pořádně omyjeme, neoloupanou nakrájíme na kostičky, dáme do hlubšího hrnce na rozpálený olej a posypeme kořením na grilovanou zeleninu. Mezitím si vedle na pánvi dozlatova osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu.
Až cuketa změkne, přidáme zeleninový vývar, prolisovaný česnek a kelímek smetany. Pořádně promícháme, odstavíme z plotny a tyčovým mixérem rozmixujeme. Vrátíme zpět na plotnu, přidáme hotovou slaninu s cibulí, osolíme, opepříme a za stálého míchání minutu povaříme. Pro ještě výraznější chuť doporučuji do hotové omáčky přimíchat trochu plnotučné hořčice, stačí přidat 1 - 2 lžíce.
Bramborové noky si připravíme podle návodu na balení.
Cuketovou omáčku můžeme smíchat s bramborovými noky již v hrnci, v druhém případě zalijeme noky omáčkou až na talíři. Efekt je na talíři stejný, obojí vypadá skvěle.
Cuketovou omáčku s bramborovými nohy ihned po přípravě podáváme.