Přidáním kremžské hořčice do polévky získáme zajímavou chuť. Recept z cukety.
3-5 stroužků | česnek |
2 lžíce | olej |
1 l | voda |
3 lžíce | mrkev |
2 kostky | bujón |
1 ks | velká cibule |
2 lžíce | kukuřičný škrob |
3 hrnky | mladá cuketa |
2 lžíce | kremžská hořčice |
250 ml | smetana na vaření |
podle chuti | |
---|---|
cukr |
Oloupeme velkou cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Zeleninu očistíme, cuketu nakrájíme na kostičky a mrkev nahrubo nastrouháme. Cibuli usmažíme dorůžova a přidáme mladou cuketu, nahrubo nastrouhanou mrkev a česnek nakrájený na plátky. Zvolna opékáme za občasného míchání asi 10 minut. Cuketa je dost vodnatá, takže se nebude připalovat. Při ukončení opékání je cuketa poloměkká. Vmícháme 2 vrchovaté lžíce kremžské hořčice a zalijeme 1 litrem vody. Jakmile polévka začne vařit, tak přidáme bujóny a ve 1/4 litru vody rozmíchané 2 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu. Krátce povaříme a zjemníme 250 ml sladké 10 % smetany. Polévka má kyselkavou chuť. Kdo chce, tak si může polévku přisladit 1 - 2 lžičkami cukru. Na přípravu cuketové polévky můžeme použít i mléko. Použitím zakysané smetany musíme polévku více přisladit.
Cuketa: Zeleninový poklad v kuchyni, který se hodí k zapékání, grilování i smažení
Cuketu jsme vděčně přijali do jídelníčku jako stále více oblíbenou všestranně využitelnou zeleninu. Bohužel stejně jako je skupina lidí, kteří ji milují a dávají ji téměř do všeho, tak existují lidé, kteří cukety ze srdce nenávidí. Jejich problém je buď ve stravovacích zvycích nebo v tom, že neumí ocenit její jemnost a také ji neumí správně udělat a vždy jim vznikne "bláto", jak tomu říkají. Řekněme si tedy o cuketách něco bližšího.
autor JanaB
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena