Cukety bez jader nastrouháme na hrubém struhadle a necháme 20 minut dusit. Přidáme všechny cibule, které jsme nakrájeli na drobné kostičky, vmícháme i celou paličku česneku. Stroužky samozřejmě oloupeme a nakrájíme na kousky. Vmícháme mletou papriku, lžičku nastrouhaného zázvoru, sůl, pepř, vegetu, sójovou omáčku a worcestr. Nakonec přilijeme litr kečupu, podle chuti použijeme jemný či ostrý. Cuketový pikant vaříme tak, aby směs zhoustla.
Cuketovým pikantem naplníme skleničku a zavařujeme jej 20 minut při 60 - 80 °C. Když víčka dobře chytnou, vydrží cuketová zavařenina dlouho, a to i načatá v lednici.
Cuketový pikant používáme na topinky, k nakládání masa, jako přísadu do omáček a při grilování.
Pokud chceme směs pikantnější, místo nastrouhaného zázvoru přidáme na kostičky nakrájený zázvorový kořen.