V mixéru vyšleháme rostlinný tuk Hera Máslová příchuť společně s cukrem, dokud není směs kompaktní a nadýchaná. Poté přidáme vejce, vždy jedno po druhém, a vše důkladně prošleháme. Nakonec jen krátce zašleháme vanilkový extrakt.
Vedle v misce si smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Celou směs pak prosejeme přes sítko a postupně ji zapracujeme spolu s mlékem a čokoládou do vyšlehané směsi v mixéru. Ingredience přidáváme střídavě, mixujeme na nižší rychlost a po menších částech. Vždy začínáme a končíme suchou směsí. Jakmile je směs hladká a kompaktní, přestaneme se šleháním. Díky tomu zůstane těsto nadýchané.
Plech na muffiny si vyložíme papírovými košíčky. Naplníme je do 2/3 těstem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 17 - 20 minut.
TIP: Upečené cupcakes poznáme dle toho, že nám špejle, kterou zabodneme do středu košíčku, vyjde čistá. Při zkoušce nezapomínejte na to, že je v těstě i čokoláda – snažte se vždy špejli zapíchnout do místa, kde jí není tolik.
TIP: Raději pečte košíčky o minutu méně, při chladnutí ve formě ještě mírně dojdou. Pokud je přepečeme, ztvrdnou.
TIP: Pro ozvláštnění chuti můžeme přidat kůru z 1 citronu. Tu při přípravě přidáme do směsi suchých ingrediencí. Košíčky dostanou další, zajímavou chuť a větší šťavnatost!
Větší část mléka nalijeme do kastrůlku, přidáme cukr a povaříme. Pudink dobře rozmícháme ve zbylém studeném mléce, přilijeme k vařící směsi a mícháme tak dlouho, až tato směs zhoustne a krátce probublá. Ztratí se tak chuť škrobu.
TIP: Základní vanilkový krém je možné vylepšit smetanou ke šlehání a to tak, že smetanou, nahradíme 1 dcl mléka. Připravený puding přelijeme do šlehací mísy a necháme jej v ní úplně vychladnout. Povrch pudingu lehce posypeme krupicovým cukrem, aby na něm nevznikl škraloup. Do vychladlého pudingu vmícháme po kouscích Heru Máslovou a šleháme, dokud nám nevznikne hladký krém.
TIP: Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu, aby nedošlo ke sražení krému. Kdyby se tak stalo, napravíme provařením krému a následným vychlazením, po té můžeme vyšlehat znovu.
TIP: Hotový krém můžeme i různě dochucovat např. mletou kávou, oříšky, kokosem či jinými ingrediencemi podle vaší fantazie.
Na závěr upečené cupcakes ozdobte připraveným krémem a čokoládovými či marcipánovými vajíčky.
Velikonoční cupcakes servírujeme jako jemný zákusek s kávou nebo čajem.