Nejprve si uděláme kvásek. Do menšího hrnce vlijeme 2 dl vody a zahřejeme, aby voda byla příjemně teplá. Do hrnce rozdrobíme droždí, lžičku cukru a zamícháme. Nakonec vmícháme zhruba 4 lžíce hladké mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Hrnec přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme 15 - 20 minut vzejít kvásek.
Mezitím si v míse smícháme jak mouku chlebovou, tak hladkou. Dále do mísy přidáme 1,5 lžičky soli a semínka podle chuti. Používám sezamové, lněné a slunečnicové. Všechny suroviny smícháme, přilijeme 4 dl vody, ocet a vzešlý kvásek a dobře zpracujeme. Těsto zlehka posypeme hladkou moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme 90 minut kynout.
Po 90 minutách uděláme chlebové bochánky, které položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme 30 minut kynout. Poté bochánky posypeme kmínem a potřeme slanou vodou.
Prvních 15 minut pečeme ve vyhřáté troubě na 250 °C. Po 15 minutách stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 40 minut.
Hotové chlebové bochánky potřeme slanou vodou a přendáme vychladnout na mřížku. Uchováváme je zabalené v utěrce.
Z této dávky vyjde 5 větších chlebových bochánků, ale můžete upéci i celý bochník.