Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a necháme vzejít kvásek.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, vejce nebo žloutky rozšlehané se zbylým mlékem, cukr a rozehřáté máslo. Vypracujeme vláčné, ne příliš tuhé těsto, které necháme asi hodinu kynout.
Z vykynutého těsta nožem odkrajujeme stejně veliké kousky a tvarujeme z nich placičky. Ty naplníme vybranou náplní, okraje těsta spojíme a zformujeme do tvaru buchty. Buchty klademe do tukem vymazaného pekáče spojem dolů a potíráme rozehřátým tukem, a to i po stranách, aby se neslepily. Buchty skládáme vedle sebe ne příliš těsně, protože nabudou na objemu. Jakmile máme hotovo, necháme vše ještě 15 minut kynout.
Troubu rozehřejeme na 200 °C a vložíme buchty. Po chvíli teplotu zmírníme a dopékáme asi 40 minut dozlatova.
Upečené domácí buchty vyklopíme, oddělíme je a necháme vychladnout. Poté je pocukrujeme a už si jenom pochutnáváme.