Na přípravu kupuji zadní hovězí plátky, cena je sice vysoká, ale vyplatí se to. Dva balíčky (balíček asi 400 g) nechám asi 2 - 3 hodiny namrazit pro lepší krájení. Budou to většinou 3 plátky silné jako na steak. Potom jde maso i dobře okrájet od tučného, toho je tam opravdu minimum.
Množství ingrediencí použijeme podle vlastní úvahy, beru to pro 2 balíčky, tj. necelé kilo masa. Nakrájené maso dáme do větší plastové nádoby, kam připravíme marinádu, která je složená z ingrediencí (pro 800 g masa): 15 lžic sójové omáčky (To je hlavní chuť.) a 5 lžic worcesterové omáčky. Černý pepř použijeme celý, či čerstvě drcený, nebo i mletý podle chuti.
Dále přidáme sůl, té je zapotřebí dost, jednak je to přirozený konzervant a i v tomto případě masu i tzv. sluší. Maso v marinádě důkladně napajcujeme a necháme přes noc ležet. Poznámka: Jsem milovník uzeného, přes internet se dá sehnat tekuté kouřové aroma a pro chuť masa je to fakt pecka.
Ráno maso super voní a jdeme na to. Špejle se prodávají i do špičaté podoby, ty jsou nejlepší. Bereme jeden plátek za druhým a napichujeme tak, aby se nedotýkaly. Optimální je potom špejle zavěšovat na drátěný rošt, aby maso viselo dolů. Pomáhám si tak, že rošt si dám na dřez, zavěsím špejle s masem a je to.
Troubu předehřejeme na 80 °C a dáme maso do trouby na 1 - 2 hodiny. To jsem někde vyčetl, prý to zabije potvůrky, co se tam mohou schovávat. Potom zmírním teplotu na 50 - 60 °C a jedu asi 10 hodin. Nepoužívejte ventilátor, pokud máte moderní troubu, tak ho ani nepotřebujete! V podstatě se dá říct, že čím déle maso pečeme tím lépe! Nebojte se ani spotřeby energie, oněch 60 °C spíná troubu opravdu minimálně.
Domácí sušené hovězí Jerky podáváme podle chuti chlebem nebo různým pečivem. Doba trvanlivosti? Jedl jsem maso po půl roce a naprosto v pohodě. Případné otázky rád zodpovím.