Mouku rozmícháme se solí, přidáme vejce, ocet, vodu podle potřeby a uhněteme těsto. Těsto dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla. Necháme 20 - 30 minut odstát.
Mezitím si strouhanku osmahneme na másle. Jablka oloupeme a nastrouháme, ochutíme cukrem podle kyselosti jablek. Rozinky namočíme do rumu. Ořechy nadrobno nasekáme, pár jich odložíme stranou na ozdobu.
Těsto položíme na čistý a pomoučněný ubrus do středu stolu nebo pracovní desky, potřeme máslem a vytahujeme rukama na co nejtenčí plát. Posypeme osmahnutou strouhankou. Polovinu těsta zasypeme nastrouhanými jablky, ořechy, rozinkami a pokapeme máslem. Za pomoci ubrusu srolujeme štrúdl z naplněné strany.
Domácí plněný štrúdl položíme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme ve vyhřáté troubě.
Aby byl štrúdl měkký, můžeme ho ihned po upečení potřít studenou vodou a přikrýt utěrkou.
Z uvedených surovin připravíme 2 plněné štrúdly, které před podáváním sypeme cukrem a zdobíme ořechovými jádry.