Dortový korpus: Žloutky oddělíme od bílků a našleháme je s horkou vodou a moučkovým cukrem do pěny. Pak ke žloutkové hmotě přimícháváme po částech hrubou mouku s práškem do pečiva.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho „zabalujeme“ do těsta. Těsto nalijeme do dortové formy, kterou jsme vymazali tukem a vysypali moukou. Dortový korpus pečeme pozvolna asi půl hodiny.
Příprava krému: V mléce rozkvedláme hladkou mouku a za stálého míchání na mírném ohni uvaříme hodně hustou kaši. Odstavíme ji a necháme v místnosti (ne v lednici) vychladnout.
Oříšky nasekáme tyčovým mixerem najemno, nebo oříšky umeleme. Máslo vyndáme z lednice a necháme v teplé místnosti změknout.
Změklé máslo ušleháme se dvěma žloutky, moučkovým i vanilkovým cukrem do pěny. Pak k němu postupně zašleháváme vychladlou kaši z mouky, nakonec zlehka do krému vmícháme umleté ořechy. Nezáleží na druhu. Můžeme použít vlašské i oříšky lískové.
Dortový korpus rozřízneme na 2 placky, jednu pomažeme krémem a druhou na ni přiklopíme. Slabě potřeme boční stranu korpusu, vrchní část dortu potřeme silnou vrstvou krému.Trochu krému si můžeme nechat na zdobení. Zdobíme podle vlastní fantazie s pomocí cukrářského sáčku s kovovým nástavcem, nebo i obyčejného pevného sáčku. Nakonec přizdobíme dort oříšky.
Dort s oříškovým krémem necháme vychladnout a před podáváním ozdobíme šlehačkou.