100 g | slanina | |
1 ks | cibule | |
500 g | kysané zelí | |
podle chuti | ||
---|---|---|
cukr | ||
sůl | ||
kmín | ||
podle potřeby | ||
hladká mouka |
Velkou cibuli oloupeme. Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky. Ze zelí vymačkáme šťávu, kterou nevyléváme, a zelí překrájíme. Do rozehřátého titanového hrnce dáme lžíci sádla a kostičky slaniny, které necháme zesklovatět. Přidáme nakrájenou cibuli a krátce ji osmahneme. Zalijeme ji vodou ze zelí a vsypeme nakrájené zelí. Zelí mírně osolíme, okmínujeme a podle chuti přidáme cukr. Promícháme, podle potřeby ještě trochu podlijeme a krátce podusíme. Vodu necháme téměř vydusit. Poté vlijeme do dušeného zelí mouku rozmíchanou ve studené vodě, dobře promícháme a ještě asi 5 minut provaříme. Dušené kysané zelí v titanovém hrnci podáváme s vařeným uzeným masem nebo s pečeným masem a různými knedlíky.
Foto: Shutterstock.com
Dušené zelí, jak ho neznáte: S jablky, mangem i ve škubáncích
Pokud máte rádi dušené zelí, máme pro vás pár receptů, které doplní vaši kuchařku. Klasické bílé a červené dušené zelí obohatíme o jablíčko nebo mango, zelí použijeme k přípravě zelných škubánků a šišek, nechybí ani bramborové knedlíky, ke kterým zelí prostě patří.
Autor:dobrá víla
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena