Rizoto, které není vůbec suché. Díky pečené dýni získá i pěknou barvu.
4 stroužky | česnek |
1 ks | cibule |
1 ks | cuketa |
0.5 ks | pórek |
2 hrnečky | rýže |
1 lžička | libeček |
1 lžička | oregano |
4 lžíce | olivový olej |
2 lžíce | sójová omáčka |
1 lžička | celý kmín |
1 svazek | jarní cibulka s natí |
0.5 ks | dýně Hokaido |
podle chuti | |
---|---|
hrubá sůl |
Velkou cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Asi na 2 lžících oleje ji osmahneme, zasypeme propláchnutou rýží, osolíme, zalijeme vodou a podusíme doměkka. Mezitím si připravíme středně velkou dýni, kterou důkladně omyjeme, vydlabeme semínka a půlku z ní nakrájíme na menší kostky. Stejně nakrájíme i omytou mladou cuketu, pórek očistíme a nakrájíme na kolečka, cibulku i s natí také na kolečka. Všechnu zeleninu vsypeme na plech a promícháme s kmínem, libečkem, oreganem, hrubou solí, nadrobno nasekaným oloupaným česnekem a zbylým olejem. Zeleninu dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 30 minut, vše by mělo dokonale změknout. Ke konci pečení ještě přimícháme sojovou omáčku. K podušené rýži, do které se nám vsákla všechna voda, přimícháme zeleninu a dýňové rizoto je na světě. Podle chuti můžeme rizoto ještě dosolit či jinak okořenit. Dýňové rizoto chutná nejlépe ihned po přípravě. Je pěkně šťavnaté a bude chutnat i těm, kteří jinak zeleninou pohrdají.
Chutě babího léta: Vařte z hub, dýně a řepy skvěle vyladěné pokrmy
Letošní letní prázdniny končily opravdu netypicky, někde bylo počasí ryze podzimní, s deštěm, větrem a teplotami, které bychom očekávali třeba i v listopadu. Pokud jste od přírody zimomřiví, zřejmě smutníte nad brzkým koncem prázdninových měsíců, i když začátek září přinesl celkem příjemné teploty babího léta. Co si tedy uvařit, když léto ještě úplně nekončí, ale osvěžujícím jídlům počasí příliš nenahrává?
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena