Krajíce chleba dáme do mělké misky, zalijeme mlékem a odložíme. Všechno mléko by se mělo během krátké doby vstřebat do střídky.
Vyloupané vlašské ořechy rozprostřeme na plech a pražíme v troubě předehřáté na 190°C (u plynové trouby stupeň 3-4) zhruba 5 minut. Jakmile zezlátnou, vyjmeme je a necháme vychladnout.
Namočený chléb, vlašské ořechy, česnek, olivy, parmazán a 6 lžic olivového oleje rozmixujeme na hladkou hmotu, osolíme ji a opepříme. Do omáčky postupně vmícháme smetanu.
Fettuccine (středně široké nudle) vaříme v mírně osolené vodě s 1 lžící olivového oleje 2-3 minuty tak, aby byly měkké, zároveň však ještě pevné. (Čerstvé těstoviny se vaří mnohem kratší dobu než sušené.) Fettuccine důkladně scedíme a promícháme se zbývajícím olivovým olejem.
Těstoviny rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou s olivami, česnekem
a vlašskými ořechy, posypeme nakrájenou čerstvou petrželkou a podáváme.
Zdroj: Špalíček receptů Těstoviny
Nakladatelství SLOVART