Králíka dobře očistíme, odblaníme a vykostíme. Maso nakrájíme na kousky.
Cibuli nakrájíme nadrobno a krátce osmažíme na oleji se lžící másla v hlubším kastrolu s poklicí.
Na usmaženou cibuli přidáme nakrájené maso, chvílí opékáme a pak přikryjeme poklicí.
Maso pustí šťávu. Po vysmažení podle potřeby podlijeme maso menším množstvím vody.
V průběhu pečení maso posypeme drceným kmínem, osolíme a opepříme. Přidáme gulášové koření.
Je-li maso měkké, zaprášíme ho hladkou moukou, promícháme a pomalu přiléváme vodu. Chceme-li mít omáčku hustší, rozmícháme v hrnku 1 - 2 lžíce hladké mouky s vodou a vlijeme do guláše.
Červenou papriku zbavíme vnitřku, omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Vsypeme je do guláše a necháme krátce s omáčkou provařit.
Guláš z králíka s červenou paprikou podáváme s houskovým knedlíkem.