Opláchnutý díl vepřové kýty protkneme polovinou dávky šunky a sterilované okurky.
Očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a podusíme na třetině dávky tuky se slaninou nakrájenou na kostičky.
Do základu přidáme osolené maso, okořeníme je divokým kořením, přidáme pečlivě opláchnutý a nakrájený citrón. Maso zastříkneme octem, mírně zalijeme vodou, přikryjeme a dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme a podle potřeby doléváme teplou vodou.
Měkké maso vyjmeme. Šťávu zahustíme zásmažkou připravenou ze druhé třetiny tuku a prosáté mouky. Rozředíme vodou, dochutíme hořčicí, cukrem a za občasného promíchání vaříme. Během vaření přidáme do omáčky mléko a nakonec ji zjemníme smetanou. Provařenou omáčku procedíme přes hustý cedník a znovu krátce povaříme.
Zbylou dávku šunky a okurek nakrájíme na nudličky a podusíme na zbývajícím tuku.
Hamburskou vepřovou kýtu podáváme s houskovým nebo karlovarským knedlíkem. Při podávání na povrch masa dáváme dušenou šunku s okurkou.