Recept na tradiční buchty se švestkovými povidly.
60 g | máslo se sádlem do pekáče |
těsto | |
---|---|
1 špetka | sůl |
1 ks | žloutek |
2-3 dl | mléko |
1 ks | vanilka |
30 g | droždí |
50 g | cukr krupice |
500 g | hladká mouka |
1 ks | citronová kůra |
60 g | máslo se sádlem |
na potření | |
2 lžíce | rum |
cukr moučka | |
2 lžíce | horká voda |
na ozdobu | |
cukr moučka | |
náplň | |
švestková povidla |
Rozdrobené droždí zalijeme asi 100 ml mléka, přidáme lžičku cukru a promícháme. Počkáme, až se objeví bubliny. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, vanilku, zbytek cukru, žloutek, vychladlé máslo se sádlem a vzešlé droždí. Postupně přidáváme zbylé mléko a vypracujeme měkké těsto. Poprášíme moukou a necháme hodinu kynout do dvojnásobných rozměrů. Z těsta vytvarujeme buchty, které naplníme povidly. V pekáči pak rozehřejeme máslo se sádlem, buchty v něm ze všech stran smočíme a vyskládáme spojem dolů do řad. Troubu předehřejeme na 180 - 200 °C. Honzovy buchty necháme v pekáči ještě čtvrt hodiny kynout a potom je dáme do trouby. Po 10 minutách trochu snížíme teplotu a buchty 10 - 15 minut dopékáme. Ještě horké buchty pokropíme rumem smíchaným s cukrem a dvěma lžícemi horké vody. Honzovy buchty do uzlíčku po vychladnutí pocukrujeme a můžeme podávat k snídaní nebo svačině.
Klasické české pečení: Babiččiny buchty na 5 způsobů
Pravé české buchty - voňavé, jemné, vláčné a nadýchané jako peříčko. Jejich pečení je pro většinu z nás velkou výzvou, ale s našimi prověřenými recepty se do nich můžete pustit třeba hned. Zaručeně se podaří.
Droždí: Jak na to, aby se kynuté moučníky povedly na výbornou?
Při přípravě kynutých těst je droždí nezbytnou ingrediencí. Máte doma čerstvé či sušené droždí? Nevíte si rady, jak připravit kvásek a kolikrát máte nechat těsto kynout? Vše si podrobně vysvětlíme.
autor Moravanda
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena