Jako první si připravíme mleté maso, které s ničím nemícháme. Maso pouze propracujeme v míse a vytvarujeme 4 placky, jejichž průměr musí být o něco větší než průměr burgerových housek, protože se na pánvi smrsknou. Placky z každé strany jen lehce osolíme, opepříme a dáme odpočívat do lednice.
Dvě větší cibule nakrájíme nadrobno a osmahneme v menším hrnci na troše olivového oleje. Cibuli osmahneme dozlatova, či klidně i do hněda. Poté přidáme dvě lžíce cukru a čtyři lžíce balsamikového octa. Cibuli promícháme a alespoň 20 minut s občasným promícháním necháme vařit pod pokličkou.
Chuťově výraznější sýry nastrouháme na drobném struhadle a promícháme i s bazalkou. Já zvolila goudu a nivu, to asi záleží podle chuti. Na plechu vyloženém pečicím papírem uděláme 4 hromádky, které vytvarujeme do placek vysokých alespoň půl centimetru. Placky dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na tak dlouho, dokud placky nebudou pevné a nepůjdou bez problému odendat z plechu.
Když jsou všechny složky burgeru připravené, můžeme dodělat maso. Placky masa vyndáme z lednice alespoň 15 minut před smažením. Maso smažíme na trošce olivového oleje asi 6 minut z každé strany, ale ne do karbanátkova, aby maso zůstalo šťavnaté. K masu naházíme i kousky anglické slaniny a necháme je opražit. Po usmažení vložíme plátky masa ještě do lehce vyhřáté trouby a na každém kusu necháme rozehřát dva plátky sýru cheddar.
Spodní i horní vnitřní stranu burgeru lehce pomažeme majonézou a vrstvíme odspoda. Na spodní housku dáme postupně rukolu, maso s cheddarem, osmahnutou slaninu, sýrový chips a lžíci karamelizované cibulky. Nakonec vše přiklopíme vrchní houskou.
Já jsem si troufla i na domácí burgerové bulky a musím je jedině doporučit. S kupovanými se to nedá srovnat a je škoda tu všechnu dobrotu dát do kaiserek. Houska dělá hodně!
Hovězí burger s karamelizovanou cibulkou a sýrovým chipsem ihned podáváme k jídlu.