Recept na tradiční salát z hlávkového salátu, který doplníme slaninou. Skvělá příloha nejen ke grilovanému masu.
30 g | slanina |
1 hlávka | hlávkový salát |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
zálivka | |
1 lžíce | ocet |
300 ml | voda |
3 lžíce | cukr krystal |
Hlávkový salát rozdělíme na listy, které důkladně opereme ve vodě. Necháme je okapat a potom natrháme na menší kousky. Salát lehce osolíme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a na sucho vyškvaříme. Zálivku připravíme rozmícháním cukru a octu ve vodě.
Ještě teplou slaninou i s vyškvařeným tukem přelijeme salát a zalijeme zálivkou.
Hlávkový salát s vyškvařenou slaninou můžeme ihned podávat. Ale chybu neuděláme, pokud jej necháme chvíli vychladit v lednici. I tak je výborný.
Jarní hlávkový salát podáváme jako přílohu.
Saláty jednodruhové, salátový mix nebo jen pár listů salátů do bagety - saláty jsou výbornou křupavou přílohou a nedílnou součástí hlavního lehkého jídla.
Lilek čili baklažán – skvělá zelenina do pomazánek, salátů i na gril
Lilek neboli baklažán pochází z Balkánu, patří do čeledi lilkovitých a i když se z botanického hlediska řadí mezi ovoce, v gastronomii je obvykle považován za zeleninu. Milovníci lilku si bez něj jistě neumí představit žádnou letní grilovačku, jeho využití v kuchyni je mnohostranné a pokud nepatříte k jeho zatvrzelým odpůrcům, zkuste se o něm spolu s námi dozvědět o málo víc.
autor Hanka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena