Celé balení hrachu vsypeme do hrnce a propláchneme vodou. Poté zalijeme, ochutíme vegetou a vaříme doměkka. Hrách v průběhu vaření bude pěnit, pěnu se snažíme sítkem odstranit.
Dále si připravíme jíšku. Cibuli nakrájíme na jemno. Do hrníčku nalijeme olej a necháme rozehřát. Poté přisypeme mouku, jakmile bude mouka hnědnout, přisypeme nakrájenou cibuli. Jakmile cibulka zesklovatí, odstavíme. Jakmile je hrách uvařený, zahustíme připravenou jíškou podle potřeby a velmi důkladně promícháme. Na dochucení můžeme dále použít ocet nebo maggi.
Na pánev nalijeme olej a přidáme rozpůlené a prokrájené uzeniny a necháme opéct. Po opečení do hrachové kaše přidáme 2-3 lžíce výpeku a promícháme. Vhodnou přílohou k hrachové kaši je chléb.