Recept na velmi chutné, levné, syté a voňavé jídlo z hřibů dubových.
6 ks | vejce |
300 ml | mléko |
1 ks | cibule |
2 lžíce | slunečnicový olej |
1 svazek | čerstvá petrželka |
6 ks | rohlík (starší) |
2 hrstě | sušené dubové hřiby |
100 g | domácí masitá uzená slanina |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
celý kmín | |
čerstvě mletý černý pepř |
Sušené hřiby dubové namočíme na 30 minut do teplé vody, scedíme a pokrájíme na menší kusy. Očištěnou cibuli pokrájíme na jemno a masitou uzenou slaninu na malé kostky. Vejce vyšleháme se studeným mlékem, jemně osolíme a promícháme. Do mísy dáme starší rohlíky pokrájené na menší kusy, zalijeme 2/3 vaječno-mléčnou směsi, opatrně promícháme, aby rohlíky nasákly směsí. Na oleji na pánvi vyškvaříme uzenou slaninu, na tuku orestujeme cibuli s kmínem do sklovita, opečeme dubáky, podlijeme malým množstvím horké vody a dusíme doměkka. Když jsou houby měkké, směs okořeníme čerstvě mletým černým kořením a necháme vychladnout. Zatím posekáme nadrobno čerstvou petrželovou nať. K rohlíkům přilijeme zbylou třetinu vaječno-mléčné směsi, přidáme houbovou směs a posekanou petrželovou nať, opatrně promícháme a necháme asi 30 minut odpočívat. Připravenou směs vlijeme do okrouhlé formy z jenského skla, povrch uhladíme hřbetem lžíce a pečeme asi 45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud povrch nebude do křupava a do červeno-hněda pěkně vypečený. Když hubník trochu vychladne, pokrájíme ho jako dort na porce. Hubník ze sušených hřibů dubových za tepla servírujeme s domácí čalamádou nebo s domácími nakládanými sladko-kyselými okurkami, za studena s rajčaty či s libovolným salátem. Jde o syté, velmi chutné, laciné a voňavé podzimní jídlo, které je uvnitř šťavnaté a na povrchu s křupavou kůrkou. Pokrm podáváme jako samostatné jídlo, ale i jako chutnou přílohu.
(doba přípravy 60 min)
autor Libchen
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena