Mouku smícháme s cukrem a kakaem, vmícháme žloutky, změklé máslo a vanilkový cukr. Z těchto surovin vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme 30 minut odpočinout v lednici.
Z těsta vyválíme na pomoučněném vále plát, ze kterého vykrajujeme kolečka a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Kolečka na ischelské dortíčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C.
Na rumový krém si vyšleháme máslo s cukrem. Nakonec přidáme rozdrcené piškoty nebo cukroví. Rumovým krémem slepujeme vychladlá kolečka.
Čokoládu na vaření nalámeme na malé kousky a v teplovzdorné misce ji za občasného míchání rozpustíme nad hrncem s mírně bublající vodou. Takto připravenou čokoládou potíráme slepené dortíčky a zdobíme půlkou mandle. Necháme zatuhnout.
Ischelské dortíčky podáváme s ostatním vánočním cukrovím.