Oblíbený italský chléb, který se používá jako příloha k jídlům i jako základ na bruschetii.
1 lžička | cukr |
2 lžičky | sůl |
400 ml | voda |
1 kostka | droždí |
1 kg | hladká mouka |
Cukr smícháme s droždím a vlažnou vodou a necháme kvásek asi 15 minut v teple kynout.
Mouku prosejeme do mísy. Vzešlý kvásek smícháme s moukou a vypracujeme z něj hladké těsto. Uplácáme z něj bochánek, který necháme v teple kynout asi 20 minut. Pak jej rozdělíme na 4 menší kousky a necháme je znovu chvilku kynout.
Bochník na bruschetti tvarujeme podobně jako bagetu: podlouhlý váleček. Z dalšího kousku můžeme vytvarovat třeba foccaciu: dlaněmi splácneme bochánek v placku a zapíchneme do ní několik snítek rozmarýnu a zastříkneme ji olivovým olejem.
Chleby (případně naše "výtvory") naskládáme na plech a necháme je ještě chvilku nakynout. Troubu rozehřejeme na 180 °C a chleby pečeme 20 - 30 minut. Doba záleží na velikosti.
Chléb necháme vychladnout a můžeme jej podávat nebo z něj dělat bruschetti.
autor Vilienka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena