Recept na jemný a velmi chutný koláč z jablek. Na víkend ideální moučník.
těsto | |
---|---|
0.5 hrnku | olej |
1 špetka | sůl |
3 ks | vejce |
1 hrnek | mléko |
1 hrnek | cukr krupice |
1 balíček | vanilkový cukr |
2 hrnky | polohrubá mouka |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva |
náplň | |
5 ks | jablko |
1 hrst | lupínky mandlí |
podle potřeby | |
tuk na vymazání | |
mouka na vymazání | |
na potření | |
1 kelímek | smetana ke šlehání |
Smícháme polohrubou mouku, cukr krupici, kypřící prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli. Poté přidáme mléko, olej, vejce a důkladně promícháme. Na míchání můžeme použít elektrický šlehač. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Těsto vlijeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného koláčového plechu. Těsto poklademe měsíčky jablek a posypeme lupínky mandlí. Pokud jsou jablka kyselejší, pocukrujeme jablka na povrchu. Plech s těstem vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 25 - 30 minut. Během pečení kontrolujeme stav těsta špejlí. Po vyjmutí z trouby na zlatavý povrch koláče nalijeme šlehačku. Počkáme, až se šlehačka vsákne a koláč trochu zchladne. Až poté nakrájíme koláč na porce. Jemný jablečný hrnkový koláč podáváme jako chutný moučník ke kávě nebo čaji.
Inspirujte se, jak zpracovat jablka: 8 skvělých receptů na víkend
Z jablíček neupečeme jen štrúdl, jejich využití může být opravdu pestré a jejich obsah v moučnících znamená vždy vláčnost a jemnost. Máme pro vás pár receptů, které se vyplatí vyzkoušet.
autor Luna
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena