Konzervované ovoce (švestky, broskve nebo meruňky) dáme okapat do sítka, ale šťávu si necháme na přelití nákypu.
Odsypané jáhly spaříme horkou vodou a přidáme do hrnce s asi 0,5 hrnkem vody. Přidáme horké mléko a dovaříme až doměkka. Přidáme k nim 2 vanilkové cukry, 1 lžíci cukru a oříšek másla. Jáhlovou kaši necháme vychladnout.
Mezitím si rozdělíme vejce na žloutky a bílky. Bílky našleháme s troškou cukru. Při oddělování musíme dávat pozor, protože i malá troška žloutku v bílcích nám zapříčiní neztuhnutí sněhu. Do vychladlé kaše zamícháme žloutky a sníh z bílků.
Do máslem vymazané zapékací mísy vlijeme část jáhlové kaše a na ni poklademe část okapaného ovoce. Opět na to dáme další vrstvu kaše a ovoce. Vrstvíme, dokud nám to suroviny a velikost zapékací mísy dovolí. Poslední vrstvu musí tvořit jáhlová kaše. Navrch klademe tenké plátky másla. Jáhlový nákyp s ovocem zapečeme ve vyhřáté troubě.
Jáhlový nákyp s ovocem podáváme studený nebo teplý. Zdobíme na talíři přelivem ze sirupu, který vytvoříme z převařené ovocné šťávy s jednou lžící moučkového cukru. Nebo můžeme použít neupravenou kompotovou šťávu a podle chuti přisypat skořicový cukr - vynikající se švestkami, nebo strouhaný perník.