Připravené ovoce nakrájíme na malé kousky nebo rozmixujeme a odvážíme zodpovídající množství, resp. odměříme zodpovídající množství šťávy.
Ovoce nebo ovocnou šťávu dobře promícháme ve velkém hrnci s dietním želírovacím ovocným cukrem Dr.Oetker a nastrouhanou citronovou kůrou. Všechno za stálého míchání přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme nejméně 3 minuty. Uděláme želírovací zkoušku. Odebereme případnou pěnu a ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice zavřeme, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Želírovací zkouška ukáže, jestli ovocná hmota v průběhu chladnutí dostatečně ztuhne.1 - 2 zarovnané kávové lžičky horké zavařeniny kápneme na malý talířek, který jsme předtím na krátký čas nechali v chladničce. Pokud vzorek ztuhne do 5 minut, ztuhne dostatečně i zbytek džemu, marmelády nebo želé ve sklenicích. Pokud si přejeme, aby hmota ztuhla více, jednoduše zamícháme do horké směsi 2 zarovnané kávové lžičky kyseliny citronové Dr.Oetker. Želírovací zkoušku zopakujeme a až potom plníme do sklenic.
Toto množství vydá na 3 sklenice jahodového džemu s černým rybízem po 300 ml.