Vepřový bok očistíme a nakrájíme na malé, cca dvoucentimetrové kostičky. Dáme je do hrnce a necháme pomalu ohřívat. Jakmile se tuk začne škvařit, vše lehce osolíme, opepříme. Přidáme jablko rozkrojené napůl a bobkový list. Sádlo necháme škvařit tak dlouho, až se nám udělají krásné zlatavé škvarky ze zbytku masa. Necháme lehce vychladnout a scedíme.
Vyjmeme koření a zbytky jablka. Škvarky nasekáme na jemno, podle potřeby smícháme s částí scezeného sádla. Cibuli oloupeme a společně s kyselými okurkami nasekáme na jemno a přidáme do škvarkové pomazánky.
Jemnou škvarkovou pomazánku podáváme s pečivem podle chuti.
Zdroj:
Svět na pánvi aneb Cesta za Šéfkuchařskou čepicí, vydal Smart Press, 2012
Kuchařka šéfkuchaře Romana Dolejše je odrazem jeho kariéry - každému svému působišti věnoval jednu kapitolu, do níž vybral autentické místní recepty.