Do vařícího mléka vsypeme horkou vodou spařenou rýži. Osolíme a uvaříme za stálého míchání na hustou kaši. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme sníh.
Máslo utřeme s cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou, potom přidáme žloutky. Směs vmícháme do prochladlé rýže a přidáme tuhý vyšlehaný sníh z bílků.
Čerstvé nebo kompotované ovoce nakrájíme na kousky. Pekáček vymažeme máslem, naplníme polovinou rýže a poklademe ovocem. Rozložené ovoce posypeme skořicovým cukrem a doplníme druhou polovinou rýže.
Ovocný rýžový nákyp pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Jemný rýžový nákyp s ovocem na talířích případně ještě posypeme cukrem moučka a polijeme ovocnou šťávou.