Zbylo vám uvařené kysané zelí? Připravte z něho rychlou, jednoduchou a přitom chutnou zelňačku, kterou si oblíbí i vaše děti.
50 g | máslo |
3 ks | brambory |
100 ml | mléko |
1.5 l | voda |
1 lžíce | hladká mouka |
1 kelímek | zakysaná smetana |
1 ks | cibule |
1 miska | vařené kysané zelí |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
kmín | |
1 lžíce | cukr krupice |
mletý černý pepř | |
na ozdobu | |
zelená petrželová nať |
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. V hrnci rozpustíme máslo a na něm osmahneme cibuli. Smažíme ji, než zesklovatí. Pak k ní do hrnce přilijeme 1,5 litru vody, vhodíme pokrájené brambory, trochu kmínu a sůl. Přivedeme k varu a vaříme do změknutí brambor. Když jsou brambory měkké, přidáme k nim kyselé, již uvařené zelí a prohřejeme. V mléce důkladně rozkvedláme 1 lžíci hladké mouky, k tomu přimícháme i zakysanou smetanu. Vše nalijeme do hrnce k vývaru s bramborami a zelím. Za stálého míchání vaříme 2 - 3 minuty, do zhoustnutí. Zelňačku dochutíme lžící cukru, případně ještě přisolíme. Můžeme i trochu opepřit. Jednoduchou zelňačku na talíři ozdobíme snítkou zelené petrželky.
Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku
Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
autor Dana
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena