Hotové domácí
těsto na válený štrúdl vybereme z chladničky, dáme na silně pomoučněnou desku a posypeme i povrch štrúdlu moukou, aby těsto neoschlo a necháme ho ohřát na pokojovou teplotu. Použila jsem tři čtvrtiny těsta, tolik jsem měla odloženého těsta v chladničce.
Pokud těsto nemáme v chladničce, můžeme si ho připravit podle receptu
zde. Až se těsto ohřeje na pokojovou teplotu, připravíme náplň smícháním 1 lžíce holandského kakaa a 2 lžíc cukru krupice. V hrníčku rozpustíme čerstvé máslo.
Těsto rozválíme na tenko a rovnoměrně naneseme kakaovou náplň tak, že po obvodu necháme volný pás těsta asi 5 cm široký. Náplň pokapeme rozpuštěným máslem (jen málo). Volné okraje těsta po obvodu přehneme z boků směrem dovnitř, potom náplň ze štrúdlu nevyteče, zdola nahoru na pevno stočíme těsto do závinu tak, aby spoj byl na spodku.
Štrúdl přeneseme na plech vystlaný teflonovou fólií a vydatně potřeme rozpuštěným máslem. Vložíme péct do trouby vyhřáté na 170 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem a pečeme dorůžova 15 minut. Upečený štrúdl vybereme z trouby a necháme úplně vychladnout.
Kakaové mini štrúdlíčky pokrájíme na porce, dáme na podnos, před podáváním hojně posypeme přes sítko cukrem moučka a servírujeme k dobré presso kávě. Štrúdl je velmi chutný a vhodný jako pohoštění i pro návštěvy.