Recept na tradiční korejský salát, kde je podáván téměř ke všem pokrmům. Je plný vitamínů a dokonce celosvětově vnímán jako jedno z nejzdravějších jídel.
2 stroužky | česnek |
1 l | voda |
2 ks | mrkev |
1 lžíce | med |
1 lžíce | chilli |
1 lžíce | čerstvý zázvor |
1 ks | jarní cibulka |
1 lžíce | rybí omáčka |
1 ks | pekingské zelí |
3 lžíce | mořská sůl |
na ozdobu | |
---|---|
sezamová semínka |
Nejprve rozpůlíme malé pekingské zelí, následně rozkrojíme na čtvrtiny. Odkrojíme košťál a překrájíme na cca 5 cm široké pruhy. Připravíme si větší mísu s cca litrem vody, nasypeme do ní nakrájené zelí, zasypeme 3 vrchovatými lžícemi mořské soli a pořádně promícháme. Zelí ponoříme a zatížíme například poklicí. Necháme takto odležet 2 hodiny. Mezitím si nasekáme jarní cibulku nadrobno, 2 malé mrkve nastrouháme nahrubo, prolisujeme stroužky česneku a asi 3 cm zázvoru oloupeme a nastrouháme najemno. Připravíme si pastu k ochucení salátu. V misce smícháme připravený česnek a zázvor, chilli, med a rybí omáčku. Vše důkladně lžičkou promícháme a vznikne nám červená pasta. Nasolené zelí několikrát důkladně propláchneme a přecedíme, abychom ho zbavili soli. Do mísy poté dáme důkladně propláchnuté zelí, mrkev, jarní cibulku a připravenou pastu. Vše důkladně promícháme, nejlépe v potravinářských rukavicích. Po důkladném promíchání by měly být všechny kousky rovnoměrně obaleny připravenou červenou pastou. Hotový kimchci salát napěchujeme do větší sklenice, necháme 1 - 2 dny přikrytý kvasit při pokojové teplotě, poté uzavřeme a skladujeme v lednici. Kimchi salát podáváme jako přílohu, shora ještě každou porci posypeme sezamovým semínkem.
autor Markéta v troubě
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena