sůl | ||
4 lžíce | tuk | |
1 ks | velká cibule | |
mletý pepř | ||
8 plátků | maso hovězí zadní | |
omáčka | ||
---|---|---|
sůl | ||
1 ks | vejce | |
1.3 l | voda | |
voda | ||
mletý pepř | ||
2-3 lžíce | hladká mouka | |
4 ks | okurky sladkokyselé | |
2-3 lžíce | lák z okurek | |
1 kostka | extra silný bujón | |
náplň | ||
2 ks | vejce | |
2 ks | špekáčky | |
8 lžic | hořčice plnotučná | |
8 plátků | anglická slanina | |
4 ks | okurky sladkokyselé |
1. Hovězí maso odblaníme a nakrájíme na tenké plátky.
2. Plátky masa dobře naklepeme, ale jen tak, abychom do nich neudělali díry. Čím lépe je maso naklepané, tím méně je potřeba jej dusit.
3. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme.
4. Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme je a dvě nakrájíme na čtvrtky.
5. Sterilované okurky nakrájíme na půlky.
6. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
7. Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek anglické slaniny. Doprostřed plátku položíme vejce, špekáček i okurku a plátky masa svineme. Pomocí režné nitě plátky dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám náplň "neutekla".
8. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme tuk, na kterém orestujeme cibuli. Do zlatavé cibule vložíme ptáčky a ze všech stran je opékáme. Mezitím si v rychlovarné konvici (za dob babičky se voda vařila na plotně) uvaříme vodu a nalijeme ji do hrnce na kostku bujónu a dobře metličkami rozmícháme.
9. Vzniklý vývar nalijeme na opečené španělské ptáčky, zamícháme a přikryté poklicí za občasného promíchání necháme asi 90 - 120 minut dusit. Můžeme použít i papinův hrnec, kde je doba dušení pouze asi 45 minut.
10. Třetí vajíčko i sterilované okurky nakrájíme na kostičky. Ptáčky vyndáme a udržujeme teplé. Do omáčky přidáme vejce i okurky a prohřejeme ji. Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, sůl i pepř a těstíčko nalijeme do omáčky. Přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 20 minut provaříme. Podle chuti přisolíme nebo dopepříme a vrátíme prohřát ptáčky zbavené nití.
Klasické španělské ptáčky podáváme s domácími houskovými knedlíky nebo vařenou či dušenou rýží.
NÁŠ TIP: Z jakého maso se dělají španělské ptáčky?
Nejlepší maso na španělské ptáčky je z dobře vyzrálého hovězího roštěnce, který je šťavnatý a chuťově výrazný. Pokud koupíte vysoký roštěnec, plátek nebudete muset tak rozklepávat, ale je riziko, že se ptáček rozpadne. Nejhodnějším kusem masa pro přípravu španělských ptáčků je tedy hovězí roštěná nebo hovězí zadní.
Recept na poctivý hovězí vývar krok za krokem
Dnes si ukážeme, jak si připravit domácí hovězí vývar. Poctivý vývar vyžaduje pomalé vaření a kvalitní suroviny. Proto si na jeho přípravu vyhradíme dostatek času.
Pečeme vepřové maso: Nejlepší recepty našich babiček
Inspirujte se recepty z vepřového masa, které jsou sice časově náročnější, ale za ten výsledek stojí. Kdy jindy než o víkendu se vrhnout na vepřovou pečeni nebo pomalu pečené koleno.
Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena