Krůtí stehno vykostíme, kosti odložíme na polévku, stehno přeřežeme na polovinu, omyjeme, osušíme, vydatně osolíme z každé strany a necháme volně na stole odpočívat.
Červenou cibuli očistíme a pokrájíme na měsíčky. Česnek očistíme, ale spodní slupku ponecháme. Celý černý pepř rozdrtíme na hrubo. Čerstvou chilli papriku omyjeme, semínka ponecháme a pokrájíme na jemné kolečka.
V litinovém hrnci rozpálíme 2 lžíce domácího vepřového sádla, na kterém zprudka opékáme krůtí stehno nejprve kůží dolů, dokud nebudou pěkně do zlato-hněda zbarvená, potom stehno obrátíme a opečeme i na straně s masem a opečené stehno vybereme na podnos.
Do výpeku dáme černý pepř, chilli papriku, cibuli a restujeme do sklovita. Přidáme opečené krůtí stehno, okořeníme polévkovou lžící majoránky, podlijeme červeným vínem a horkou vodou. Přihodíme česnek, přikryjeme pokličkou, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a dusíme 100 minut.
Po této době vybereme hrnec z trouby, krůtí stehno dáme na desku, přikryjeme alobalem a necháme odpočívat. Zatím uvaříme rýži, ze šťávy v hrnci vybereme česnek a z česnekového obalu vytlačíme do vínové šťávy, kterou na hrubo rozmixujeme pomocí ponorného tyčového mixéru.
Salát lollo biondo natrháme na listy, omyjeme, osušíme a ochutíme zálivkou z citronové šťávy a soli. Krůtí stehno ostrým nožem pokrájíme na porce. Na talíř dáme uvařenou rýži a porci krůtího stehna, které podlijeme lehce pikantní šťávou, která je voňavá po česneku a použitém koření.
Krůtí stehno dušené na červeném víně a majoránce podáváme horké s jemným salátem lollo biondo. Je to úžasná pochoutka, maso z krůtího stehna je jemné a šťavnaté, měkké jako máslo a přímo se rozplývá na jazyku. Výborně chutná s lehce pikantní a kořeněnou vypečenou šťávou a vařenou suchou rýží. Celé jídlo perfektně doplní listový salát.