Tento kompot se liší od ostatních tím, že dýni předem nevaříme. A také tím, že k ochucení nepoužíváme ananasové a ani jiné aroma.
1 ks | dýně velkoplodá Goliáš |
nálev | |
---|---|
4 ks | pomeranč |
4 ks | citron |
6 ks | hřebíček |
1 ks | badyán |
1 ks | skořice celá |
0.5 tobolky | vanilkový lusk |
750 g | třtinový cukr |
Dýni oloupeme a nakrájíme na kostičky, které ihned sypeme do předem dobře vymytých skleniček. Trochu stlačíme, aby se jich vešlo co nejvíce. Pomeranče a citrony oloupeme a vymačkáme šťávu (ručně nebo v odšťavňovači), přelijeme do hrnce, přidáme cukr, celý hřebíček, skořici, celý nebo mletý badyán a vanilkovou tobolku. Mícháme, přivedeme k varu a krátce povaříme. Koření z nálevu vyndáme. Ve varné konvici převaříme vodu. Dýni ve skleničkách zalijeme cca do 1/3 nálevem, zbytek objemu dolijeme převařenou vodou. Skleničky s dýňovým kompotem zavíčkujeme, dáme na plech pokrytý utěrkou a zalitý vodou, plech postavíme na dno trouby, troubu nastavíme na dolní ohřev a sterilujeme cca 30 - 40 minut na 180 °C. Horké skleničky s křupavým dýňovým kompotem vyndáme, otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout Množství ingrediencí se řídí podle velikosti tykve a vlastní chuti. Cukru lze dát méně a případně přisladit přímo kostky ještě před zalitím nálevem.
Dýňové hody: Vaříme z dýně od snídaně po večeři
Je tady půlka září, sychravější počasí a s tím i potřeba dopřát tělu syté pokrmy, které nám dodají vitamíny a hlavně nás zahřejí. K tomu nám skvěle poslouží právě dýně, ať už máslová, muškátová, špagetová a samozřejmě oblíbená Hokkaido. Pojďme si z dýně připravit snídani, oběd i rychlou večeři.
autor Barbora
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena