Zbyla vám miska krupicové kaše? Udělejte z ní sladkou pochoutku pro vaše děti.
sůl | |
1 ks | vejce |
1 lžíce | cukr moučka |
hrubá mouka | |
1-2 misky | krupicová kaše |
omáčka | |
---|---|
3 lžíce | cukr |
1 lžíce | máslo |
1 lžíce | solamyl |
voda | |
1 hrnek | borůvky |
1 hrneček | ostružiny |
podle potřeby | |
bílý jogurt nebo zakysaná smetana |
Příprava omáčky: Ostružiny a borůvky zalijeme asi půl litrem vody, přidáme máslo, cukr a přivedeme k varu. Vaříme asi 3 minuty. V malém množství studené vody rozmícháme solamyl, přilijeme do omáčky a znovu krátce povaříme, dokud omáčka nezhoustne. Když je omáčka příliš hustá, tak ji naředíme vodou, nebo naopak, více zahustíme solamylem. Příprava noků: Do vychladlé krupicové kaše rozklepneme vejce, přidáme trochu soli a promícháme. Přidáme hrubou mouku a vypracujeme husté těsto. Hrubé mouky dáme podle potřeby tolik, aby těsto nelepilo. Z těsta uštipujeme malé kousky, ze kterých vytvarujeme malé noky. Vhazujeme je do vroucí osolené vody a vaříme je asi 5 - 8 minut, dokud nevyplavou. Uvařené noky scedíme. Na talíř nejprve nalijeme ovocnou omáčku, do ní poklademe krupicové noky. Noky můžeme polít zakysanou smetanou, popřípadě bílým jogurtem. Pozn.:Omáčku můžeme připravit i ze samotných borůvek nebo třeba z jahod.
Sladké obědy do vaší kuchařky: 8 zaručených receptů na teplá sladká jídla
Teplé a sladké hlavní chody, které potěší nejen děti. Vždyť kdo by odolal buchtičkám se šodó, plněným bramborovým knedlíkům s ovocem nebo klasické žemlovce s jablíčky? Obědy ve sladké podobě jsou spíše českou specifikou, ale proč ne. Občas je každý z nás rád zařadí do jídelníčku. Zkuste tyto prověřené recepty.
autor Dana
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena