Celou hlávku květáku omyjeme a vložíme do vroucí vody, ve které jsme rozvařili 2 kostky bujonu. Vaříme do poloměkka. Uvařený květák vyjmeme, utěrkou osušíme a necháme vychladnout. Můžeme použít květák jen pečený, ale bude tvrdší. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme a chléb namočíme do mléka.
Připravíme si plech na pečení, který namažeme olejem a poklademe plátky slaniny do tvaru kruhu. Do středu položíme celý květák. Mleté maso v misce smícháme s vejcem, nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem a namočeným starším chlebem. Osolíme a opepříme podle chuti.
Masovou hmotu navrstvíme na květák a pěkně uhladíme. Poklademe plátkovým sýrem a slaninou zabalíme celý povrch.
Květákovou kouli naplněnou mletým masem pečeme cca 45 - 50 minut zakrytou alobalem v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C. Pak alobal odstraníme a teplotu zvýšíme, abychom dostali křupavou krustu.
Květákovou kouli krájíme a podáváme s přílohou podle chuti.