Při přípravě tohoto receptu knedlíky borůvkami neplníme, ušetříme tím hodně času. Pochutnáme si na borůvkové omáčce.
500 ml | bílý jogurt |
těsto | |
---|---|
1 lžička | sůl |
1 ks | vejce |
250 ml | mléko |
1 kostka | droždí |
1 lžička | cukr krupice |
500 g | hrubá mouka |
podle potřeby | |
máslo | |
omáčka | |
1 lžíce | solamyl |
500 ml | voda |
2 lžíce | cukr krupice |
2 hrnky | borůvky |
Do hrnečku rozdrobíme kostku droždí, přidáme 1 lžičku cukru, 1 lžíci mouky a zalijeme asi polovinou vlahého mléka. Hrnek odstavíme na teplé místo a čekáme, až droždí vzejde. Mezitím do velké mísy prosejeme mouku se solí. Ve zbytku mléka rozkvedláme vejce. To pak přilijeme do prosáté mouky společně se vzešlým kváskem z droždí. Nejlépe elektrickým ručním hnětačem vypracujeme těsto, které je dosti tuhé. Těsto můžeme propracovat ještě rukama, pak ho poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Těsto kyne asi 1 hodinu. Z vykynutého těsta utvoříme silný váleček, který rozkrájíme na díly. Každý kousek zakulatíme. Podle velikosti dílku budou velké i knedlíky. Knedlíky srovnáme na pomoučený vál a necháme dalších 15 minut kynout. Tuto dobu využijeme k přípravě borůvkové omáčky a také si dáme do velkého hrnce vařit vodu na knedlíky. Vodu osolíme. Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě 5 minut pod pokličkou. Pak je ve vodě obrátíme a dovaříme 5 minut bez pokličky. Uvařené knedlíky vyndáme z vody cedníkem a ihned propíchneme vidličkou. Kynuté knedlíky poléváme borůvkovou omáčkou a bílým jogurtem. Kdo má rád více sladké, může posypat ještě moučkovým cukrem. Chuť knedlíků nezkazíme ani škvařeným máslem, není to ale nutné. Příprava borůvkové omáčky: Borůvky vaříme ve vodě s cukrem asi 5 minut. V malém množství studené vody rozmícháme solamyl a nalijeme ho k borůvkám. Znovu přivedeme za stálého míchání k varu a mícháme, dokud omáčka nezhoustne.
Jak zpracovat borůvky, aby vydržely co nejdéle?
Taky máte svá místa, kde se to právě v těchto dnech tak krásně modrá borůvkami? Když ale tu parádní nadílku přinesete domů, vyvstává otázka, co s nimi, aby nepodlehly zkáze dřív, než je zpracujete.
autor Dana
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena