Podzimní pochoutka našich babiček a oblíbená obměna klasických buchet. Vyzkoušejte tento výborný recept!
těsto | |
---|---|
5 dkg | cukr |
1 špetka | sůl |
1 ks | vejce |
5 dkg | máslo |
1 hrnek | mléko |
1 kostka | droždí |
10 dkg | hladká mouka |
40 dkg | polohrubá mouka |
náplň | |
10 dkg | cukr |
0.5 hrnečku | mléko |
1 balíček | vanilkový cukr |
30 dkg | mletý mák |
1 balíček | skořicový cukr |
4 ks | cukrová řepa |
na potření | |
1 lžíce | máslo |
Cukrovou řepu očistíme a okrájíme, překrojíme na čtvrtky a dáme vařit. Do mísy mezitím připravíme mletý mák s cukrem. Uvařenou řepu do této mísy s mákem a cukrem ještě za tepla nastrouháme, někdo preferuje pokrájení na kostičky. Do směsi přidáme jetě podle chuti cukr, dále pak po balíčku vanilkového a skořicového cukru. Můžeme přilít malinko teplého mléka, nebo přidat rozpuštěné máslo, aby se směs dobře spojila. Z obvyklých ingrediencí vypracujeme hladké těsto,které by nemělo být příliš tuhé, mělo by být vláčné a stále trochu lepit. Vzniklý bochánek těsta si v míse posypeme trochou mouky, přikryjeme jej utěrkou a dáme do tepla vykynout. Po vykynutí balíme náplň do těsta, na rozdíl od klasických buchet však balíme pokud možno tak, aby každý bochánek byl hodně naplněn směsí řepy s mákem a těsta zůstala jen tenčí vrstva. Řepánky dáme na plech, necháme opět chvilku kynout a nepotírané pečeme cca na 150 - 180 °C dozlatova. Teprve po vyndání z trouby můžeme řepánky s mákem potřít změklým máslem, řepánky tak dostanou krásný lesk.
10+1 otázek: Droždí a kynuté těsto
Vůně čerstvě upečeného chleba dokáže podtrhnout kouzlo každého domova. Pečivo je pro mnohé z nás něčím, bez čeho si nedokážeme život představit. Jak vlastně kynutí či kypření funguje? A co všechno můžeme v kuchyni použít?
Droždí: Jak na to, aby se kynuté moučníky povedly na výbornou?
Při přípravě kynutých těst je droždí nezbytnou ingrediencí. Máte doma čerstvé či sušené droždí? Nevíte si rady, jak připravit kvásek a kolikrát máte nechat těsto kynout? Vše si podrobně vysvětlíme.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena