Kytičky (srdíčka, hvězdičky) z domácího lineckého těsta nikdy u nás na Vánoce mezi cukrovím nechybí.
1 ks | vejce |
200 g | máslo |
1 ks | citron |
0.3 balíčku | kypřicí prášek do pečiva |
1 balíček | vanilkový cukr |
300 g | hladká mouka |
100 g | cukr krupice na pečení |
na ozdobu | |
---|---|
cukr moučka | |
na potření | |
1 sklenice | rybízová marmeláda |
podle potřeby | |
hladká mouka |
Mouku prosejeme na vál, přisypeme oba druhy cukru i prášek do pečiva. Ve směsi uděláme důlek, do kterého nastrouháme citronovou kůru a vyklepneme vejce. Vychlazený tuk nakrájíme na plátky a rozložíme kolem. Rukama napřed jednotlivé plátky tuku zapracujeme do mouky, až se začnou tvořit drobky. Pak všechny ingredience rychle zpracujeme na hladké nelepivé těsto, které uložíme v mikrotenovém sáčku na 60 minut do chladničky. Na pomoučněném vále z těsta vyválíme plát asi 3 mm silný a z něj vypichujeme tvary kolečka a kytičky. Vždy stejný počet od každého tvaru přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 6 - 8 minut na 180 °C, dorůžova (podle velikosti). Ještě horké sejmeme z plechu a necháme zchladnout. Vlažné kytičky z lineckého těsta slepíme s kolečky marmeládou. Před podáváním kytičky z lineckého těsta pocukrujeme. Vyzkoušejte také mandlové cukroví bez mouky a cukru
Nejtradičnější druhy vánočního cukroví: Jaký je jejich původ?
A máme tu znovu tu kouzelnou dobu pečení vánočního cukroví, které je v některých českých domácnostech doslova sportovní disciplínou. Pečeme až neuvěřitelné množství druhů a hospodyňky v těchto dnech zahajují vášnivé debaty na téma, kdy vlastně začít péct a také z čeho. Výběr starých i nových receptur je přebohatý, na ty nejtradičnější a nejoblíbenější druhy však má obvykle každý svůj malý zlepšovák.
Ořechové, kokosové i s čokoládou: Ty nejlepší recepty na cukroví podle oblíbené suroviny
Každý má rád jiný druh cukroví, někomu vadí ořechy, jinému kokos, někdo miluje čokoládu. Vybrali jsme pro vás 9 známých i méně známých druhů cukroví podle suroviny, které při pečení dáváte přednost.
autor Renata Hřebíčková
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena