Tento dort je hodně výjimečný svou pro Evropany neznámou chutí. Vzpomínám, že byl mezi favority anglického guvernéra Kajmanských ostrovů, který k nám občas zavítal. Tento pie má jednu velikánskou výhodu navíc, a to že se dá udělat také ve formě hřbetu bez cukrové polevy. Nebo se dá krásně zmrazit
přes noc a potom podávat mražený.
Smícháme na jemno rozdrcené sušenky, rozpuštěné máslo a vytvoříme krustu. Do koláčové formy rozprostřeme a rozmačkáme krustu a dáme na 20 minut vychladit do ledničky.
V mixeru smícháme kondenzované mléko, limetkovou šťávu a kůru. Smetanu vyšleháme a přidáme do směsi z kondenzovaného mléka. V ledové vodě rozpustíme 3 plátky želatiny, scedíme a lehce ohřejeme. Vmícháme do směsi, kterou vlijeme do připravené formy s krustou. Dáme do lednice vychladit minimálně na 1 hodinu.
Mezitím si připravíme glazuru. Suroviny na glazuru společně zahřejeme, zchladíme na pokojovou teplotu a nalijeme na vychlazený páj. Necháme 20 minut tuhnout.
Tip: Dezert můžeme připravit i jako semifreddo. Potom nemusíme přidávat želatinu, dort dáme na 3 hodiny zmrazit do mrazáku.
Limetkový pie je skvělý letní dort, který vždy osvěží.
Zdroj:
Svět na pánvi aneb Cesta za Šéfkuchařskou čepicí, vydal Smart Press, 2012
Kuchařka šéfkuchaře Romana Dolejše je odrazem jeho kariéry - každému svému působišti věnoval jednu kapitolu, do níž vybral autentické místní recepty.