Vyzkoušejte recept na přípravu lososa s hráškovým pyré se smetanou. Pokrm podáváme jako hlavní chod. Hráškové pyré můžeme doplnit bramborovou kaší. Pokud máte dost času, připravte obojí, tím chuť hlavního chodu jen zdokonalíte.
4 lžíce | olej |
2-3 lžíce | máslo |
100 g | šalotka |
2 lžíce | citronová šťáva |
100-150 ml | zeleninový vývar |
400 g | hrášek mražený |
250 ml | smetana 33 % |
4 porce | losos s kůží á 200 g |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý černý pepř | |
na ozdobu | |
4 plátky | citron |
Porce lososa očistíme, osolíme a kůži 2 - 3 řezy nakrojíme (pouze kůži, nikoliv maso). V misce prošleháme citronovou šťávu s olejem, solí a pepřem. V takto připravené omáčce promneme porce lososa a necháme v chladu asi 20 minut odležet. Mezitím si připravíme hráškové pyré. Šalotku oloupeme nasekáme najemno a necháme na lžíci másla zesklovatět. Pak přidáme hrášek, krátce orestujeme a vše podlijeme smetanou, osolíme, opepříme a zvolna povaříme doměkka. Měkký hrášek rozmixujeme, podle potřeby zředíme vývarem a nakonec pyré propasírujeme přes síto. Na zahřáté pánvi pečeme lososa nejdříve kůží dolů dozlatova. Až ryba z boku zbělá do výše asi 1,5 cm, lososa otočíme a dopečeme asi daších 5 minut. Pak do pánve přidáme 2 lžíce čerstvého másla, které necháme rozpustit a ještě vše asi minutu prohřejeme. Ryba tím získá velmi dobrou chuť. Upečeného lososa rozdělíme na nahřáté talíře, pokapeme máslem, ozdobíme plátkem citronu a podáváme s hráškovým pyré, ale chutná i s bramborovou kaší.
Vaříme s hráškem: Jednoduchý hráškový krém krok za krokem
Recept z čerstvého zeleného hrášku na velmi rychlou a jednoduchou polévku, kterou si můžeme připravit se smetanou i bez. Podle fotoreceptu ji zvládne úplně každý.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena