Nejprve si necháme nabobtnat sypkou želatinu s vodou, necháme bobtnat nejlépe přes noc.
Upečeme si základní piškot na dort. Žloutky utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem, přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a nakonec pevný bílkový sníh ušlehaný se špetkou soli. Piškot pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě a po upečení necháme vychladnout.
Během pečení si necháme odkapat libovolné kompotované ovoce, zmrazené ovoce necháme rozmrazit.
Dále si připravíme tvarohovou náplň. Nabobtnalou želatinu, tvaroh, tuk, cukr a vejce částečně rozmixujeme. Přidáváme horké mléko a směs domixujeme na hladký krém.
Nyní můžeme část krému dát na piškot ve formě, přidat oblíbené ovoce a navršit zbylý krém. Maminčin dort necháme ztuhnout v lednici.Nebo můžeme ovoce dát do krému. Ale také můžeme dát na piškot pouze krém, nechat částečně ztuhnout a na krém navršit ovoce, aby se nepropadlo.
Po úplném ztuhnutí ještě musíme ovoce zalít instantní želatinou ze sáčku, aby neokoralo. Doba přípravy je delší, protože se musí čekat na vychladnutí těsta a ztuhnutí želatiny.
Maminčin tvarohový dort s ovocem nakrájíme a podáváme při různých příležitostech.