Na vál si prosejeme mouku a cukr, přidáme tekutý med, vejce, mléko, sodu a máslo. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na polovinu. Každou polovinu vyválíme na pečícím papíře a dáme na plech. Můžeme upéci i variantu o třech plátech těsta (na menší plech).
Na jednu placku naneseme ořechovou hmotu, kterou si připravíme tak, že dáme na pánev máslo, med a cukr. Přivedeme k varu, přisypeme ořechy a mícháme, dokud směs nezkaramelizuje. Hned rozetřeme na jednu placku. Pracujeme rychle, aby nám směs neztuhla.
Na krém si uvaříme kaši z mléka, mouky a solamylu. Necháme vychladit. Pak ušleháme máslo s cukrem a přidáme vychlazenou kaši. Krém na medovník dobře promícháme.
Plát s ořechovou směsí pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 10 minut. Stejně upečeme i druhé těsto (bez ořechové směsi). Po vychladnutí pocákáme placku bez ořechů rumem, necháme vsáknout a potřeme vychladlým krémem. Přiklopíme plackou s ořechy.
Takto připravený domácí medovník přikryjeme fólií a dáme do lednice uležet nejméně do druhého dne.
Maminčin domácí medovník krájíme na kostky a podáváme k odpolední kávičce.