těsto | ||
---|---|---|
0.5 kelímku | olej | |
1 špetka | sůl | |
2 ks | vejce | |
0.8 kelímku | cukr krystal | |
2 kelímky | polohrubá mouka | |
0.5 balíčku | kypřicí prášek do pečiva | |
1 balíček | skořicový cukr | |
1 kelímek | bílý jogurt | |
náplň | ||
máslo | ||
cukr moučka | ||
skořice mletá | ||
mletý mák | ||
čerstvé nebo kompotované švestky | ||
drobenka | ||
0.5 kelímku | cukr krystal | |
1 kelímek | hrubá mouka | |
4 lžíce | máslo ( nebo tuk ) |
Smícháme mouku s polovinou prášku do pečiva, špetkou soli, skořicovým cukrem, přilijeme olej, 2 celá vejce, bílý jogurt a vypracujeme těsto. Drobenku vypracujeme z mouky, cukru a změklého másla. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem. Stejnoměrně ho rozetřeme a poklademe švestkami slupkou dolů, můžeme použít i švestky kompotované. Jemně posypeme mletou skořicí a vše zasypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem podle chuti. Makovou náplň poklademe několika plátky másla. Nakonec makové řezy posypeme drobenkou. Makové řezy se švestkami dáme do vyhřáté trouby na 180 °C péct asi na 30 minut. Před podáváním necháme moučník vychladnout.
Recept na makový závin krok za krokem
Makový závin jako od babičky. S naším návodem se nemusíte bát ani přípravy kynutého těsta. S těstem se dobře pracuje, netrhá se. A tak věříme, že vás výsledek potěší.
Recept na makovec krok za krokem
Vyzkoušejte recept na výborný makovec, který je velmi jemný, vláčný a takto vydrží i několik dní, pokud nezmizí ze stolu hned po upečení.
Autor:liddduska
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena